Ügyfélszolgálat: H-P 10.00-14.00 Telefon: (06) 1 477-5963; (06) 1 477-5964 E-mail: nrk@nive.hu
 
 
Kiemelt
HÍREINK
A 12/2020. (II. 7.) Kormányrendelet értelmében, ha egy szervezet vizsgaszervezési jogosultsága megszűnt, azaz nem rendelkezik már vizsgaszervezési akkreditációval, a Nemzeti Referencia Központ állítja ki az Europass-kiegészítőt.

 
Tisztelt Felhasználóink!
 
A német, francia, olasz és spanyol nyelvű Europass-kiegészítőkre vonatkozó térítési díj megállapításra került, így a térítési díj összege: 15.000 (tizenötezer) Ft.

Az angol nyelvű bizonyítvány-kiegészítő továbbra is ingyenes.
 
 Tisztelt Felhasználóink!
 
Örömmel értesítjük Önöket, hogy a 292/2023. (VII.6.) Kormányrendelet a szakképzésben lezajlott átalakíttás utólagos hatásvizsgálatából adódó kormányrendelet-módosításokról rendelkezik arról, hogy 2023. augusztus 7-től Europass képesítőbizonyítvány-kiegészítő is igényelhető rendszerünkben.
 
 
Tisztelt Felhasználónk!
Amennyiben intézményük neve megváltozott, kérjük, bejelentkezés után a Regisztrált intézményeknek nyújtott szolgáltatások menüpontban az Intézményi adatmódosítás almenüben végezzék el a kívánt változtatásokat. 
Az Europass a végzettségek és kompetenciák összehasonlíthatóságát támogató nyitott és rugalmas egységes keretrendszer, amelynek alapja az ún. Europass portfolió. 
 
 
 
Sajnálattal közöljük, hogy előre nem látható ideig az Europass mappa rendelése szünetel. Kérjük, ne adjanak le mapparendelést!
Az Europass bizonyítvány-kiegészítők MAPPA NÉLKÜL IS KIADHATÓK, illetve a vizsgaszervező intézmény maga is nyomtathat mappát saját használatra.
A 12/2020 (II. 7.) Korm. rendelet értelmében magyar és angol nyelven az Europass bizonyítvány- kiegészítő kiállítása továbbra is ingyenes.
 
 
Magánszemélyek

Az Europass bizonyítvány-kiegészítők a 2005. július 1. után végzett tanulók számára állíthatók ki.

 

Az Europass bizonyítvány-kiegészítőt a regisztrált vizsgaszervező töltheti le, és hitelesített formában (a vizsgaszervező vezetőjének aláírása és az intézmény bélyegzője) adhatja ki, a szakképesítéssel rendelkező kérésére (315/2013. Korm. rendelet). A korábban végzettek számára a vizsgaszervező úgy állíthat ki bizonyítvány-kiegészítőt, hogy az Europass rendszerben, a különengedély menüpontban kérelmet ad le.

 

A korábban végzett tanulók számára akkor adható ki Europass, ha a szakmai-és vizsgakövetelmények nem változtak.

 

A kérvényben fel kell tüntetni a kérelem okát (pl. külföldi munkavállalás).

 

A törvény értelmében a vizsgáztató intézmények a bizonyítvány-kiegészítőért költségtérítést kérhetnek - ez minden intézmény saját hatásköre. A magyar nyelvű bizonyítvány-kiegészítőért költségtérítés nem kérhető. Egy idegen nyelvű  bizonyítvány-kiegészítőért maximum a mindenkori minimálbér 5%-a  kérhető el nyelvi változatonként.  Az Europass bizonyítvány-kiegészítők online rendszerében lehetőség van angol, német, francia, olasz, és spanyol nyelvű dokumentum kiállítására. Az idegennyelvű fordításokat igény szerint készítjük el. Ugyanazon szakképesítés különböző nyelvi változataiért külön díj csak abban az esetben számítható fel, amennyiben a vizsgázó a bizonyítvány-kiegészítőt több idegen nyelven is kéri (például angolul és németül).

 

2019-ben a minimálbér 142.000 Ft.-, így az Europass bizonyítvány-kiegészítő adminisztrációs díja 7.450 Ft.

 

Amennyiben bizonyítvány-kiegészítőt szeretne, keresse a vizsgaszervező intézményt, amely az OKJ bizonyítvány pecsétjén található meg.

 

Figyelmébe ajánljuk az Europass portfolió többi dokumentumát is. További információkat a Nemzeti Europass Központ honlapján talál.

Általános kérdések
Mi az Europass bizonyítvány-kiegészítő?
Az Europass bizonyítvány-kiegészítő egy olyan melléklet, amelyet a vizsgaszervező, a tanuló kérésére állít ki. A bizonyítvány-kiegészítő információt ad a szakképesítés alap adatairól, a képzésben részt vett egyén szakmai kompetenciáiról, a kötelező szakmai elméleti-gyakorlati tantárgyakról, az óraszámok mennyiségéről. A bizonyítvány-kiegészítő az Európai Unióban elfogadott formanyomtatványban rögzíti az adatokat. Csak a bizonyítvánnyal együtt érvényes és a vizsgaszervező intézmény igazgatója írja alá.
Ki igényelheti az Europass bizonyítvány-kiegészítőt?
Az Europass bizonyítvány-kiegészítő a 2005. július 1. után végzett tanulók számára állíthatók ki, akik OKJ-és képzésben vettek részt.
Mit kell tenni, ha 2005. július 1. előtt szerzett a hallgató szakképesítést?

A korábban végzettek számára a vizsgaszervező úgy állíthat ki bizonyítvány-kiegészítőt, hogy elektronikusan leadja a kérelmet az „Europass különengedély” menüpontban. A korábban végzett tanulók számára akkor adható ki bizonyítvány-kiegészítő, ha a rendszerben megtalálható a szakképesítés és az adatok rendelkezésre állnak. Az elektronikus kérvényben fel kell tüntetni a kérelem okát (pl. külföldi munkavállalás), valamint a bizonyítvány sorozatszámát és sorozatjelét. A rendszer automatikus választ küld a kérelem elfogadásáról.

Milyen nyelveken kérhető az Europass bizonyítvány-kiegészítő?
Az Europass bizonyítvány-kiegészítő magyar és angol nyelven tölthető le a rendszerből. A végzett hallgató külön kérésére német, francia, spanyol, és olasz nyelven is kérhető. Ilyen esetekben a fordítás 1-2 hét. Amikor a fordítás elkészül, e-mailben értesítjük a vizsgaszervezőt.
Mennyibe kerül az Europass bizonyítvány-kiegészítő?
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak-és Felnőttképzési Igazgatósága a vizsgaszervezők részére ingyen biztosítja a bizonyítvány-kiegészítőket. A vizsgaszervező a 26/2001. (VII. 27.) szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló OM rendelet alapján a mindenkori minimál bér 5%-át kérheti el. Ez az összeg a magyar és egy idegen nyelvű Europass bizonyítvány-kiegészítő eljárási költségeire vonatkozik. Abban az esetben, ha a kérelmező több idegen nyelven is kéri, ez az összeg nyelvenként kérhető.
Ki állítja ki a bizonyítvány-kiegészítőt?
Az Europass bizonyítvány-kiegészítőt a vizsgaszervező intézmény állíthatja ki.
Mit kell tenni, ha a vizsgaszervező tanintézmény megszűnt?
Amennyiben a vizsgaszervező intézmény megszűnt, a jogutódja állíthatja ki a bizonyítvány-kiegészítőt. Ha az intézmény jogutód nélkül szűnik meg, a 2005. július 1. előtt szerzett bizonyítványok esetén nem kérhető a bizonyítvány-kiegészítő. 2005. július 1. után szerzett bizonyítványok esetében a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak-és Felnőttképzési Igazgatóságán működő Vizsgaközpont, kérésre kiállíthatja a bizonyítvány-kiegészítőt.
 
 
 
Nemzeti Referencia Központ
Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal
1087 Budapest, Kálvária tér 7.
T:(06) 1 477-5963; (06) 1 477-5964
E-mail: nrk@nive.hu